четвъртък, ноември 06, 2008

Start Up - наистина добро събитие

От няколко дни посещавам Start Up, събитие, организирано от група млади интусиасти, от които признавам си, съм много впечатлен. Подборът на говорители е повече от интересен. Честно казано не очаквах, че в България има толкова интересни лектори, отворени към младата публика и готови да споделят и дават личен пример с успешните си начинания.



Вчера говорител бе г-н Шарлопов, основател на веригата хотели "Шарлопов", собственик на редица ресторанти, както и не безизвестния бутик на Шопард в София. Не бях чувал много за този човек, но това, което сподели ме впечатли страшно много. Беше доста интересно докато разкаваше личните си истории, за това как качвал на върха бизнеси като Royal Cake и минерална вода Девин, и след това ги е продавал изключително изгодно. Сподели и някои нови начинания, като хотел в Германия и една щура идея, за която няма да говоря тук, защото ми се струва прекалено.....интимна, хехе...

За разлика от някои семинари на които съм присъствал, публиката на Start Up беше много фокусирана и зададе много добри въпроси на говорителя - лидерството във фирмата и съдружниците, как да разберем, че продукта който продаваме е на върха и кога да го продаваме, препоръки за започване на бизнес в контекста на световната финансова криза, бизнеса и кредитирането, както и някои лични, дори прекалено лични въпроси, които ни най малко не смутиха говорителя.

Страхотно впечатление ми направи и това, че г-н Шарлопов беше довел на семинара цялото си семейство - жена си и двете си дъщери, както и баща си. Нетипичен пример нали, особено за новобогаташ с милиони в банковата сметка и номер на колата 888888 (няма грешка - шест осмици!).

Впечатление ми направи една история, от която Шарлопов сподели, че черпи принципите за управлението на състоянието си и бизнеса си. Един сладък старец рибар, който преди ерата на комунизма бил предприемач в Бургас със завидно състояние му дава следния съвет: с 5% от приходите си купи кола, с 10% къща, останалото раздели на три - недвижимо имущество, пари в брой и злато. Звучи интересно, но разбира се е приложимо за хора, които са понапреднали с имането.....дай Боже на всички ни да дойдем до това дередже, че да можем с 10% от дохода си да си купим жилище, останалите богатства ще ги разпределим също подобаващо.

Страхотни общи впечатления от снощната сесия, много вдъхновяващо, искренно и лично (имаше такъв елемент) послание! С удоволствие бих направил редизайн на някой от сайтовете на бизнес начинанията на г-н Шарлопов ;-)

Няколко интересни статии:

Интервю със Стефан Шарлопов

Веригата хотели Шерлопов

1 коментар:

  1. Имала съм удоволствието да слушам г-н Шарлопов, който е харизматина лчност, за разлика от много други предприемачи в сферата на туризма, с които е наказание да общуваш. От това лято в един от неговите хотели започват работа наши студенти (преподавам в катедра Тризъм, ЮЗУ), което е добър шанс за кариера за тях, и чудесна инициатива от негова страна.

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.