събота, октомври 23, 2010

Ах тези БДЖ

Напоследък ми се налага да  пътувам по-често с БДЖ. Бях позабравил какво е да пътуваш с влак, но след като бях на една сватба в Швейцария и се порадвах на невероятната възможност да отидеш навсякъде с влак (въобще не е евтино, напротив) реших да дам втори шанс на БДЖ.

Преди няколко седмици пътувах с бърз влак от София до Карлово и обратно. Честно казано беше супер. Вагонът първа класа беше празен, топъл, чист и уютен. Не усетих как минаха два часа, защото бях зает с вършене на разни неща на лаптопа ми (мобилен интерент от Виваком, който беше изненадващо стабилен през цялото пътуване - само два пъти ми се наложи да се вържа наново).

Днес пътувах от София до Пловдив и останах разочарован - стара композиция, още по-дърт и неудобен вагон за първа класа. Отвратително неудобни седалки, малка масичка, тракаща и постоянно отваряща се врата на купето - познато нали?

Всъщност поводът да напиша този пост е цялостното състояние на БДЖ. Да оставим отчасти неприятното преживяване във влака - поне беше топло (даже прекалено топло мен ако питат). Това, което най-много ме подразни е как БДЖ се представят в уеб.

От години сайта на БДЖ беше поддомейн на CreatoBiz - агенция за уеб дизайн, които според мен супер нечестно се възползваха от огромното търсене за БДЖ в google и съответно трупаха точки за домейна си. Не обяснили на БДЖ как да си купят собствен домейн и хостинг, хайде ОК.

Добре ама господата от БДЖ явно съвсем не свхащат за какво става въпрос. Вчера търся разписанието на влаковете и се изумявам от сносния що годе нов дизайн на сайта на БДЖ. Един бърз поглед към URL адреса обаче меко казана ме озадачи - този път БДЖ са поддомейн на cobrabg.com - сайт на спортен клуб за кунг-фу, картинг и футбол!?



Това да не е официалния спортен клуб на БДЖ, или БДЖ толкова го е закъсала, че не може да си плати собствен хостинг? #FAIL

10 коментара:

  1. Мисля че официалният сайт на БДЖ е bdz.bg
    Просто не е достатъчно оптимизиран и кой знае на коя страница излиза в google :). И до колкото виждам е със същото съдържание като http://bdz.cobrabg.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Щом и сега са на субдомейн, който няма нищо общо с институцията БДЖ, не ви ли идва на ум, че проблема е в БДЖ. Мисля, че обвиненията по конкурентна фирма от уеб бранша са напълно неуместни и целенасочени в този случай.

    ОтговорИзтриване
  3. Няма нищо целенасочено, като уеб агенция си длъжен да обясниш на клиента, че трябва да си поддържа собствен домейн, не вярвам БДЖ да нямат 72 лв да си платят за това. Недопустимо е! Кой както иска да го възприема, за мен това че години наред сайта на БДЖ се отваря от чужд домейн е неприемливо, и еднакво непрофесионално за двете страни. Това е личното мое мнение, това е моя блог, не този на Уеб Гравити.

    ОтговорИзтриване
  4. При всички положения и твоя пост е реклама за cobrabg.com :)

    Не виждам какво има да се палиш :
    First come, first serve...
    and may be the second one, too :)

    ОтговорИзтриване
  5. С това отношение към нещата до никъде няма да стигнем! Ако ти си от вторите - честито, както се казва

    ОтговорИзтриване
  6. Абсолютно непрофесионално е както за БДЖ, така и за фирмата, която е правила сайта им, да го оставят на под-домейн. БДЖ как да е, но ако имахме професионална гилдия на уеб-агенциите в България, подобен случай би бил повод за изхвърляне поради нарушаване на професионалната етика. Хубаво е, че има хора като Крис, които не се страхуват да кажат нещата ясно. Всъщност тези от другата фирма също имат право да разкажат какъв точно е случаят (ако им стиска) - къде са те?

    ОтговорИзтриване
  7. Chris пак не си пишеш домашното. bdz.bg е регистриран още 2002 г. И винаги си е работил. Аз често го ползвам. Сега видях, че наистина в Гугъл не е добре индексиран и очевидно, както казваш - разни хора (явно с връзки с администрирането на сайта) използват трикове за да си вдигнат рейтинга, но според мен всичко е направено съвсем целенасочено :) Подценяваш креативността на Бай Ганьо :)

    ОтговорИзтриване
  8. От толкова време Креато поддържат сайта, уж, малко ме съмнява да не се грижат bdz.bg да се индексира добре. Според мен е нарочно.

    ОтговорИзтриване
  9. Това дори да е непрофесионално, какво да кажем за троянеца в сайта на БДЖ :)
    Скрит е във форма, за да не може Гугъл да го хване.

    ОтговорИзтриване
  10. Приятелю, мисля, че по-скоро си заблуден. Първо, сайтът от години е bdz.bg. После, БДЖ все пак предлага смислен превоз, сравнително сигурен и евтин да отбележа!!! А също и доста точен напоследък!!! Купи си една карта 45лв с намаление и ще видиш как ще дойдеш до морето и ще се върнеш за във втори клас за 21,90. И първа да е, 41 лв са. Автобуси за под 60 в двете посоки няма. Само че във влака ако не се правиш на разглезено дете има доста екстри. И най-важното - достатъчно добре си върши работата сайта, има си цени и влакове, просто е добро средство. само малко избора на град е труден. А основната грижа е да си превозен жив, здрав и навреме сравнително удобно и евтино. Удобното зависи и от това, доколко си опитен в техники да си намериш добро място и компания.

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.