четвъртък, юни 26, 2008

БГ реклама във Facebook - тествай

Днес бях приятно изненадан да видя реклама на бълграската търсачка Jabse във Facebook. Доколко това са правилно похарчени пари за реклама не мога да преценя, но все пак вероятно са направили сметка, че хората които ползват социални медии в нас са early adopters - както винаги у нас нещата се случват с няколко години закъснение. В този смисъл, хората ползващи Facebook вероятно ще са тези, които биха пробвали "новата" търсачка, но може би не съвсем. По няколко причини:

1. Нулева популярност на услугата. През последната година не съм попадал дори на едно позоваване на тази търсачка, да не говорим за реклама някъде.

2. Нулева видимост и в не-онлайн форуми - като формални и неформални срещи на блогъри и т.н.

3. Леко остарял дизайн - лично на мен логото и интерфейсът за търсене ми прилича повече на проект на някой курсист в курс за начинаещи дизайнери, отколкото обмислени и добре приложени лого и инструмент за търсене.

4. Последно, но според мен най-важното - резултатите от търсенето. Какво би ме накарало да ползвам българската търсачка? Примерно ако се справя прилично с търсене в българските сайтове. Ето какъв резултат беше изведен при първия ми опит за търсене с ключова дума новини:


За НетИнфо всички знаем, че са по-по-най. Но първенството на 404 Not Found не го разбирам. Ами не, благодаря, не са това новините, които търся.

Втори опит за търсене, този път с ключова дума София:

Този път имаме малък напредък - освен ненамерената страница, след нянакъв сайт за имоти на трето място китно се мъдри неименован документ със странен URL, който между другото води наникъде.

Трети опит няма да правя, защото ме хвана страх.

Забелязах, че в търсачката са добавили контекстна реклама от EasyTrader. Ако бях на тях, бих използвал приходите от текстовата реклама не за реклама във Facebook, а за да си платя някой да ми оправи алгоритмите за класиране в търсачката. Спешно!

Интересно ми е колко популярност е успяла да събере българската търсачка? Някакви впечатления?

1 коментар:

  1. Ами, виж, това че не си ги чувал никъде последните години, не е ли точно доказателството, че естествения подбор работи?

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.