понеделник, май 04, 2009

За българската народна музика - the London way


От няколко дни ровя из youtube интересни записи с български хорове и попаднах на един запис на London Bulgarian Choir. Направо съм изумен! Страхотни са! Като се има предвид, че само 30% от тях са българи се справят по-добре от страхотно.

Хорът е спечелил първа награда в една от категориите на най-престижния хоров конкурс във Великобритания - The Choir of the Year 2006. Наелектризиращо е да слушаш как журито на конкурса дори не знае как е възможно да се изкара такъв звук - наистина завладяващ, космополитен, български!

Впечатляващо в случая е, че хорът провежда своите репетиции не в някое училище или църква, а в Българското посолство в Лондон.

Това е истинската реклама за България, не някакви смешни широкоформатни брошури, които хващат прах в склада на някое измислено информационно бюро или постният щанд на поредното туристическо изложение. Следващата година когато трябва да се участва на изложение просто направете концерт на този хор, всичко друго ще си дойде на място.

Насладете се на прекрасните гласове и хармония:



Тази вечер се почуствах горд, че съм българин. Защото покрай всичките скандали и основателна критика от страна на Европа към България и политическия клир очи не ми останаха да отговарям смело, че съм българин когато пътувам някъде из Европа.



Хубаво е да има повече българи като Десислава Стефанова, които не само, че са запазили българския дух живеейки в чужбина, но са запалили огън и са станали посланници на невероятната ни музикална традиция.



Разгледайте снимки на London Bulgarian Choir.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.