вторник, юни 09, 2009

Новият iPhone 3G S - толкова чакан!


Доживяхме поредната версия на iPhone - 3G S. S идва от speed и указва, че едно от основните предимства на новия телефон е неговата бързина при отваряне на приложения, както и подобрено преживяване при използването му. Имаше нужда от това, понеже не веднъж и дваж се случва да ти увисне някое приложение или да се наложи да изчакваш на екрана да се появи това, което си напечатал на виртуалната клавиатура. Още не е станало ясно как е постигната по-добрата производителност на телефона - дали е само софтуерна оптимизация или е хардуерно решение. Искрено се надявам да е второто, за да има мегдан за още подобрения при бъдещи версии на операционната система.

Телефонът ще бъде пуснат в продажба на 19-ти юни в САЩ (както и Канада, Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария, Великобритания), в две разновидности - 16 Gb за $199 и 32 Gb за $299, разбира се, както до сега - 2 годишен договор с AT&T. В България - кой знае!? Някои познати твърдят, че Глобул ще то продава още от 9 юли (както беше показано на слайд по време на събитието), но аз не съм много уверен в това... Старият iPhone 3G в САЩ става $99, в България в момента е около 800 лв.

Трябва да се отбележи, че на външен вид телефонът май въобще не се различава от iPhone 3G. Ето кратък списък на нововъведенията в новия мобилен телефон на Apple:
  • 3 MP фото камера с възможност за ръчно фокусиране чрез позициониране върху желаната област директно върху екрана. Автоматична корекция на бялото и експозицията. Нощен режим, автоматичен макро режим. 
  •  Видео - най-после. Не само може да записвате видео, но също така да подрязвате клипчетата си. Не стана ясно, обаче, ще има ли възможност за слепване на няколко видеа и изобщо някакво приложение за редакция на видео. Ако не, със сигурност това ще е нещо, с което ще се захванат цяла камара от външни разработчици.
  • Компас - с помощта на сензор, който използва земните магнитни полета и разпознава посоките. Използването заедно с Google Maps позволява ориентирането и намирането на определена точка на картата да става изключително лесно. 
  • Копиране, пействане, изрязване - време беше! Това е възможно да бъде извършвано между различни приложения, като се поддържа не само текст, но и картинки. 
  • Spotlight търсене - вече може да се търси всичко, почти отвсякъде - превъртате надясно от началния екран и сте в Spotlight. Софтуерът е вграден и в други основни приложения като мейл, каталога с музика и контактите. 
  • Гласови команди - натискаш бутона Home и задържаш, чува се лек звук и  iPhone е готов да изпълни всяка команда - можеш да попиташ коя песен свири в момента, да кажеш име на човек от контактната листа или дори да продиктуваш номер за набиране. Доста удобно. 
  • Хардуерно криптиране - функционалност която ще бъде широко използвана от бизнеса като възможност за сигурно пренасяне и съхраняване на поверителна информация
  • Internet tethering - възможност за поделяне на Интернет връзката с други устройства. Това ще бъде възможно само със съгласието на мобилния оператор, като е възможно тази функционалност да не бъде достъпна в някои страни (какъвто е примерът с AT&T в САЩ)
  • Намери моя iPhone  - възможност за локализиране на изгубен телефон за потребителите на услугата Mibile Me на Apple. 
  • Поддръжка на MMS и възможността за изпращане на видео, текст, снимки и контакти
  • GPS възможности - с помощта на външни приложения - направена демонстрация на TomTom
Какво не се сбъдна от многото спекулации относно новата версия на невероятния смарт телефон:
  • 3G видео разговори
  • Нова форма и матирана повърхност
  • OLED екран
  • осветено лого на капака
Ето и новата реклама за iPhone 3GS:

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.