вторник, декември 02, 2008

Обама отново поведе промяната - www.change.gov под Creative Commons


През последната седмица нашумелият след избора на Барак Обама за президент на САЩ уеб сайт www.change.gov примина под лиценза Creative Commons (CC - www.creativecommons.org ), съобщава ReadWriteWeb. CC e лиценз, който позволява използването на съдържанието на сайта дори с комерсиална цел, стига да е посочен крайния източник на информацията. Защо това е новина?

До сега всички сайтове с посещаемост и значение като www.change.gov са под стандартния лиценз "all rights reserved". Решението на екипа на Обама за използва новия, прогресивен линенз, позволяващ споделеня и относително свободно използване на информацията набелязва пътя за промяна в мисленето на най-високо политическо ниво и разкрива пред милиони хора възможностите и предимствата на CC.  Определено това няма да е първия и последен значим сайт, преминал към CC.

Освен Creative Commons сайтът, посветен на политическитата платформа на следващия американски президент позволява използване и на OpenID (www.openid.net ) - децентрализирана възможност за логин позволяващ на потребителя да използва множество услуги с една дигитална идентичност.

Изключително последователно и обмислено Обама провежда своята иновативна политика по отношение използването на новите медии - както в предизборната си кампания, така и в процеса по встъпване в длъжност. Сигурне съм, че тази тенденция ще бъде запазена и по време на управлението му.

Промяната някъде е започнала. Дали ще видим поне бегли опити за подражание в българските политици?

Истината е, че Обама вече е модел за подражание. Наскоро попаднах на една статия в един от блоговете, които чета за това как Бенямин Нетаняху безсрамно е изкопирал сайта на Обама - като дизайн и структура. Честно казано, ще се радвам ако видя нещо подобно да се случва в България. Политик с web 2.0 сайт, с блог, с съпорт група в Facebook и LinkedIn, Twitter, YouTube  и т.н.

Май няма да се случи това в близките години или греша?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.