неделя, декември 07, 2008

Защо смятам да изтрия профила си и блоговете от topbloglog

На тазгодишните награди БГ Сайт 2008 всички дружно аплодирахме наградата на www.topbloglog.com, писъдена от журито. Няколко са причините проекта да се радва на успех и заслужено да получи внимание - инициатива, поета от един блогър (dzver), липсата на чисто българска класация на блогове, агрегиране на интересно съдържание на едно място, възможност за популяризиране на блог идеята в българското Интернет пространство, популяризирането на социално значими каузи и инициативи и много други...

Причината да се подразня и да реша да изтрия акаунта си в наградения сайт е липсата на последователност и регламент при изтриването на два блога - корпоративен на Client.bg и продуктов на www.wifi-sports.net , както и изключително агресивното и отрицателното поведение към корпоративни блогове, които искат да участват в класацията. И двата блога напълно отговарят на условията за публикуване в класацията към момента на добавянето им.

На корпоративните блогове се гледа като враг и спам. За мен това е тотално неразбиране на принципите на маркетинга на позволението (Inbound Marketing), част от които се явяват корпоративните блогове или блоговете на различни уеб проекти. Ако се мери със същия аршин, корпоративните и продуктови блогове на google също би следвало да бъдат изтрити от класацията (ако имаха българско съдържание, разбира се) .....

Моето разбиране за социална мрежа е уеб система, в която потребителите и публикуваното от тях съдържание решават кое да стане популярно и кое не. Намесата на модератори, които трият и контролират без ясни правила е изключително недемократична практика. Дори остарелите като форма на комуникация форуми имат ясни правила за това кое е приемливо и кое не е. Липсата на такива правила, липсата на Условия за ползване в www.topbloglog.com ме кара да се замисля в идеалната цел на проекта. Съмненията ми са подхранвани още повече от наличието на реклама и на "налудничави" линкове към SEO състезания, които обслужват нечии корпоративни цели.

Осъзнавам напълно, че това е проект, осъществен от уеб ентусиаст в свободното му време. Аз зачитам неговите усилия и успехи до този момент. Но очаквам да получа подобно отношение. Поне в блогосферата, която се счита за изключително демократична и толерантна среда. Разбира се, всеки има различно разбиране за демократичност и ценности.

1 коментар:

  1. ApoloN says :
    точно така , аз не съм блогър и не разбирам кой знае колко обаче тва си е някаква дискриминация май?

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.