вторник, януари 10, 2012

Безплатен Nook? Почти...

За да продаваш електронни четци напоследък не е необходимо да имаш само добър дизайн и хардуер. Устройството като такова не е достатъчно. Трябва да имаш магазин със съдържание, който да бъде предпочетен от потребителя и да служи като инструмент за последващи продажби - ден подир ден, систематично да изпразваш джобовете си използвайки даденото устройство.

За никого не е лъжа, че на пазара за електронни книги лидер е Амазон с четеца си Kindle. Устройството е достатъчно добро, батерията издържа месец, прелиства се бързо, работи безотказно. Самият аз притежавам Киндъл и го използвам ежедневно. Голямото предимство на Киндъл е необятният магазин от онлайн книги, които се предлагат през Kindle Store. Разбира се, най- лесният начин да се сдобиеш с книга е именно през онлайн магазина им. Толкова лесно, че буквално всяка книга там е на един, максимум два клика разстояние.



Nook, четецът на Barnes and Nobles нe e хич лош устройство също. Наскоро имах възможността да си поиграя с него и ми се стори доста добре направено. Упреснява по-рядко от Киндъл, което прави прелистването по-бързо. Екранът е добър и буквите са отчетливи и мазни, следователно лесно е да четеш без да се измориш. Защо тогава не е толкова популярен Nook?

Не е само въпрос на маркетинг. Ако някой има огромна платформа за това офлайн, то с множеството си книжарници B&N биха били лидер. Въпрос на това е да си първи, но също така и да предложиш добра цена на притежание. Може би е закъснял ход, но е ход в правилната посока  - можеш да се сдобиеш с Nook без пари ако се абонираш за New York Times за една година. Абонаментът хич не е евтин, почти 20 долара на месец, но като се има предвид какво съдържание получаваш... Разбира се, таргет на промоцията са американци със средно ниво на доходи до високо, каквито са читателите на NYT.

В бъдеще ще виджаме все повече субсидиран хардуер от страна на производителите за сметка на нашето посвещение за пазаруваме съдържание, приложения, игри от тях. Може да е затворена система, но поне получаваш хардуер който си заслужава, и съдържание, което струва на добра цена. Знам, че няма да се зарадват на това почитателите на отворените системии, но за мен качеството и цената са важни, и когато мога да получа нещо на ниска цена и условието да използвам даден онлайн магазин, в който има всичко което имам нужда, мен ме устройва.

Няма да си купя NOOK заради тази промоция. Но много хора ще го направят. И виждам в това двояка полза. Повече хора четат, повече хора ползват електронни книги - по малко дървета отиват по рафтовете на библиотеката ви. Приятно четене!

2 коментара:

  1. Едно уточнение - Киндъл 3 опресняваше напълно при всяко обръщане. За разлика от него, по подразбиране Kindle 4 опреснявя веднъж на 5-6 обръщания на страница. Наскоро Амазон изкараха ъпдейт на фърмуера за К4, който въвежда допълнителна настройка - дали искаш съдържанието да се опреснява напълно при всяко обръщане, или на всеки 5-6: http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?ie=UTF8&nodeId=200774090

    На мен лично опресняването на 5-6 страници не ми харесва, тъй като в белите места на страницата винаги се забелязват сенки от буквите на предишната страница. Освен това, шрифтът е съвсем леко по-назъбен ако се вгледаш внимателно. В продължение на месец се дразнех и смятах, че съм сгрешил като съм предпочел Киндъл 4 вместо К3, понеже мислех, че това е бъг. Едва след като излезе въпросният ъпдейт на фърмуера разбрах, че по-рядкото опресняване всъщност е въведено в К4 с цел по-бързо и гладко обръщане на страниците.

    ОтговорИзтриване
  2. Прав си, аз ползвам Киндъл 3 и опреснява на всяка смяна на страница. Nook доколкото знам опреснява на 5 или десет прелиствания, не съм сигурен!

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.