четвъртък, юли 03, 2008

Експлозията в София - страшно и тъмно от страна на информация

Преживяхме взривовете в Челопечене и оцеляхме. Слава Богу! Беше доста стряскащо и след втория взрив честно казано очаквах да завият сирените. Не знам така ли е на война, но придобих представа за стресът, който човек може да прижевее при такива обстоятелства. Третият взрив беше много силен и се усети като земетресение поне на 7 етаж в сградата, в която се намирах.

Подобно нещо преживявам за втори път. Първия път бе когато съм бил на година и нещо. вероятно през 1977 -78 г. В Сопот избухва нещо във военния завод и прозорците на целия град и на част от Карлово са свалени на земята. Макар, че съм бил доста малък и повечето учени твърдят, че от такава възраст хората не пазят спомени, имам останали смътни картини от бедствието и последвалата евакуация. Спомням си как бягахме към нашето село Васил Левски, което е на около 8 км на изток от Карлово. Беше около Нова година защото ни качиха в един камион пълен с кутии с играчки за елха. Именно пукането на чупливите играчки се е запечатало в съзнанието ми, може би защото след това сантиментално и многократно този звук е бил свързван с празници и приятни изживявания.

Това са складовете, които гърмят дори в момента:


Вижте много инересна статия относно гръмналото поделение - тук.

Неприятното в случая е, че всички служби, отговорни да реагират в ситуации като тази не излезнаха с официално съобщение към жителите на София и околността. Според мен това е изключително безотговорно и показва липсата на координация и взимане на адекватни мерки.

Другото което не мога да разбера е, защо медиите, в случая телевизиите и радиата трябва да издирват отговорни лица и да търсят информация за населението. Всяка служба свързана с екстремни и кризисни ситуации би трябвало да има човек, който да отговаря за връзката с медиите и информиране на населението. Никой нямаше доблестта да застане пред камерите и да успокои народа....никой...

Не мога да си представя каква анархия би настъпила ако се случи нещо по-сериозно - като силно земетресение или друго подобно бедствие.

1 коментар:

  1. ние сме си избрали ътези хора да са там и стане ли нещо всеки бяг ана някаде си и хайде де каде сте според мен не вот на недоверие ами направо да си ги изнесем пак всички ама всички от парламента и на ново до следващия път,а и чух че в аптеките са свършили панперсите за политици.пълни кретени пълни!!!!!но те какво са виновни ние сме си виновни ние сме си кретените хайде да ги махаме тези от там тройни коалиций и други кретени!лек ден на всички и свеж свеж въздух има в софия не се притеснявайте няма никакъв проблем НИКАКЪВ.

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.