сряда, януари 14, 2009

Протестът пред Парламента - от мястото на събитието

Отвратен съм от българската държава, от грубия и предварително планиран начин за справяне с протестите на народа.


Студентите не успяха да кажат за какво са пред Парламента. За това съществено помогна българската полиция, която действаше организирано и в един екип с провокаторите, които се опитаха да провалят протеста.



Около 40 човека и поне 1000 полицая обърнаха на опъки протеста. Бездействието на полицията изнерви организаторите и те започнаха да призовават към отстраняване на провокаторите. Полицията тактически чакаше.... да бъде узурпиран протеста и настъпиха в действие. Действия брутални и масови срещу мирно протестиращите. Това ли е Европата, която тай много чакахме?



Бойко се държа непристойно и забрани протеста заради сигнал за бомба. Нещо по-сериозно не успя ли да измисли? С оправдания и сигнали за бомба се измъкват учениците от класни работи и тестове.... Общината и МВР не бива да си мислят, че ние сме рая и нищо не разбираме! Отвратително.



Полицията биеше наред - възрастни хора, ученици, момичета. Реагираха на словесни атаки - ако си позволиш да извикаш нещо, те нападат и започват да те влачат по студените жълти павета. Налагаха наред, злобно и без подбор.



В яда си един полицай влачеше за косата едно от момичетата, които попаднаха между щитовете на жандармерията. Нечовешко е!



След като разцепиха на две протестиращите и бавно ги заизбутваха извън зоната, определена за протеста, полицията и жандармерията направо подивя! Станя ясно, че това е края и решихме да се прибираме.



Пред Coffee House до Червило, точно пред очите ни двама полицая гонеха мъж, който чевръсто се шмугна в кафето. Полицаите почти минаха през вратата и какво беше очудването ми когато от кафето измъкнаха друг мъж! Вероятно нищо подозиращ клиент на кафето, който секунди преди това приятно е пийвал ароматно кафе, потънал в приятен разговор със събеседника си! Личеше по изображението но лицето му, че е в шок и не разбира какво му се случва! Приятелят му, който викаше като обезумял също. Полицаите ги събориха на земята и започнаха да ги налагат. Камерата на Канал 3, обаче, се оказа наблизо. Един от полицаите замахна и я свали на земята. Посегнаха на журналистите.



Очуди ме вялата реакция на екипа на БТВ, който също се беше приближил. Въобще не им пукаше за колегите от Канал 3, дори не решиха, че си струва да насочат камерата си натам. Може би нещо по-зловещо трябва да се случва?!

Следва пресконференция, на която вътрешния министър хвали за адекватната реакция полицията и хвърля цялата вина за безредиците върху организаторите. Никой не можел да казва на полицията по мегафона какво да прави?! Да, освен сценаристите на събитието.... скрити някъде натопло наоколо и нависоко даваха нареждания по радиостанцията. Хладнокръвно и прицизно. Наистина полицията се справи добре. С поръчката и сценария! Браво. Филм, чието действие се развива преди 20 години. Това ми се искаше да вярвам, че се случва.

Снимките от първия ден на протеста може да видите тук.

1 коментар:

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.