петък, април 24, 2009

Инсталиране на 3G USB Modem на Вивател под Mac OS

След повече от седмица ходене по мъките и разправии със поддръжката на Вивател, с Павел най-после успяхме да подкараме новите си модеми за 3G Интернет на любимите ни Mac Book Pro. Оказа се, че дори техническият отдел на Вивател не е правил такава инсталация и след като проведохме няколко разговора по телефона те обещаха да се обадят наново, но така или иначе не го направиха. Добре, че се справихме сами. За съпорта на Вивател - Слаб 2!


Ето как стават неща: 

1. Разопаковайте модема и го подгответе за свързване.

2. Преди да пъхнете в модема сим картата на Вивател за данни трябва да премахнете pin кода. Сим картите за данни на Вивател идват с pin, но поради особеността на работата под Mac OS този пин трябва задължително да бъде премахнат. Това най-лесно става като пъхнете сим картата в телефонен апарат и от менютата деактивирате pin кода.

3. За модела vivatel 3G USB Modem 7.2 ще ви е необходим драйвер за Mac OS 10.5 (всъщност драйверът е за Mac OS 10.4 но работи безпроблемно и на новата версия). Свалете го от тук.

4. Поставете sim картата в модема и го свържете към компютъра. Модемът има два индикатора - оранжев за наличие на захранване и зелен за наличие на мрежа. И двата трбява да светят. Ако индикатора за наличие на мрежа не свети, обадете се на 123 и попитайте дали sim картата ви е активирана (това става до 48 часа след подписване на договора и заплащане на услугата - бавно бих казал, но явно във Вивател 48 е ключово число, до толкова часа може да чакате и реакция от техническия отдел ако се натъкнете на проблем)

5. Разархивирайте и инсталирайте драйвера. Лесно е, следвайте прозорците на инсталацията.

6. След успешното приключване на инсталацията на драйвера, отивате в System Preferences --> Network и би следвало да се появи диалог за наличието на четири нови възможности за Интернет връзка. Трябва да добавите в настройките на GTM HDSPA Modem следните полета:
  • Telephone Number: *99#
  • Account Name: vivatel
  • Password: vivatel
  • За ваше удобство селектирайте Show modem status in menu bar. това поставя иконката на модема в статус бара и всеки път когато искате да се вържете към Интернет трябва да ходите там и да избирате Connect. Същото важи когато искате да прекъснете връзката.  
След като сте въвели тези данни отивате на бутона Advanced. На таб Modem вкарайте следните настройки:
  • Vendor: Option
  • Model: GSM
  • APN: internet.vivatel.bg
  • CID: 1 (при мен това беше стойността по подразбиране, не знам какво означава това, но го оставих така и работи)

Горните настройки може да направите и за останалите 3 опции: GTM HDSPA App, GTM HDSPA Diag, GTM HDSPA Control.

7. След като сте готови с всички настройки натискате Apply, за да запазите направените настройки.

Ако всичко е минало успешно би трябвало да може да се вържете към Интернет като от иконката за модема горе в статус бара изберете Connect GTM HDSPA Modem и ГОТОВО!

3 коментара:

  1. Браво Хрис!
    Търсейки цените из и-нет пространството се натъкнах на твоите инструкции за активиране на 3 ДЖ Модем.Е,помощ от незнаещите "Вивател" поддръжащ сервиз няма как да получиш,защото съм сигурен,че нямат специализирани кадри за това ниво,но е на лице техният "3G Modem",който е търсен продукт,но на доста висока цена,за доста ниско качество на обслужването.Спокоино може да се порови човек из интернет,като използва кабела или блутута на телафона си за няколко мин. до толкова,до колкото му е необходимо,за да си свърши работа.Е,ако сте решили да живеете на палатка,тогава има изгода и от Модема.
    Аз искам да ви кажа,че сте направили много добро упътване,за тези,за които това е трудно.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, благодаря :)

    От Вивател все още си нямат идея как става :)

    ОтговорИзтриване
  3. Няма да е зле да обновите линк-а към драйверите пишете ми на скайп ако някой все пак се е справил jichkata13 and sem.sybevi Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.