сряда, април 29, 2009

Представяне на книгата Лили Иванова - Истината


Снощи в хотел Радисън бе представянето на официалната биография на Лили Иванова Истината под редакцията на Мартин Карбовски.


Залата беше препълнена от фенове, официални лица и приятели на примата на българската поп музика. Лили беше в семпъл черен тоалет и както винаги в добро настроение.

Представянето на книгата всъщност беше мини концерт, в който певицата изпя нови и популярни песни от огромния й репертоар.


Изборът на песни не беше случаен. Първата песен бе Чуждо щастие. Защо ли в България когато се разбере, че някой е щастлив хората се опитват да го свалят обратно на земята? Следващата песен бе "Оставете ме, много ви моля". Тук Лили направи шеговит коментар за възрастта си като попита: "Всъщност, вие знаете ли на колко години съм?" После обясни, че всеки може да си избере една година, която на него му харесва. Заглавието на песента много добре казва какво всъщност мисли по въпроса примата.


Както винаги Лили пя като за последно, раздавайки се за всеки един човек от публиката. Изпълненията й бяха прекъсвани от нахални журналисти с телевизионни камери, които не бяха получили акредитация да снимат. Лили помоли операторите да изключат камерите и се учуди че всеки път трябва да се бори с това. За разлика от други страни, в България етичен кодекс май няма и желанието на изпълнителя не се зачита много много. Операторът на Канал 3 изключи осветлението на камерата, но продължи да снима необезпокояван.


Своеобразният концерт продължи с "Една любов", последвана от "Този свят е жена" по музика на Огнян Енев (пиано, саксофон и тромпет) и текст на Мартин Карбовски, "Искай любов" - най-новата песен по музика и текст на Явор Кирин.


Лили Иванова отправи специално послание към Тончо Русев - "Тончо, не ми се сърди за онова, което е написано за теб в книгата защото бях длъжна да го напиша. Ти си единствения композитор, на когото прощавам всяка казана дума!" Мисля, че искаше да каже, че е била длъжна да даде истината на хората, дори и да е неприятна за някого. Последва песента по музика на Тончо Русев "Ти сън ли си" която буквално взриви залата.


Много известни личности поднесоха цветя и поздравления - Краси Гюлмезов, Иван Тенев, Данчо Стълбицата и много други които не познавам и не знам колко значими са за Лили и събралите се в залата. Цветя поднесе и организаторът на концерта в Олимпия - Стефан Зашев, както и спонсорите на изявата в Париж - представители на WaterHouse, Лили Червенякова и др.


Иван Славков също поднесе цветя на Лили. Букета ми се стори малко скромен за възможностите му, но поне беше от сърце. Като го видя, Лили се захили с дяволит поглед и възкликна: "О, Иване! И двамата сме телци, но аз съм по-добрата казват хората!" Той не остана длъжен и отвърна: "Ти си върха!"


Малко преди края на концерта Мартин Карбовски поднесе една червена роза на Лили Иванова и изрази своята благодарност за доверието, гласувано от Лили Иванова да редактира книгата.



По-късно издателят Сиела представи официално книгата, като обяви, че според него това е събитието на годината на книжния пазар в България. Беше прочетено и приветствие от г-н Лужков, кмет на Москва, който беше изпратил специален адрес към певицата.


Лили за пореден път показа своята класа като възпламени залата и не остави никой безпрестрастен към съдбата и творчеството й. Много интересно ми стана как така всички тези фотографи, които толкова много обичат да публикуват не толкова добри нейни снимки стояха до края на събитието - два часа! Никой, ама нито един не си тръгна по-рано!? Това за мен е много показателно.... Оставям изводите на вас!

3 коментара:

  1. Искам да знам колко струва тази книга.Някой може ли да каже ?

    ОтговорИзтриване
  2. книгата струва 18 лв. много харесвам Лили но вмомента нямам възможност да си я купя четох малко от горе от горе в една книжарница и много ми хареса да се надяваме че скоро ще имам възможност да си я купя

    ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.