четвъртък, април 16, 2009

За новите думи, за които има истински български

Днес преглеждаx последният брой на вестник Капитал и бях изумен от обявлението на едно интересно събитие: Втора антикризисна конференция за недвижими имоти. Обявена бе програмата и, затаете дъх поканените спикери!!! Извинете, но какво е това? Говорители ви намирисва на криза, че я заменихте със спикери? И колко да ви платя, за да ги чуя тези спикери!!!!???

9 коментара:

 1. Буху, най-вероятно са пуснали директно Press Release :)

  Economedia са сериозни по принцип.

  ОтговорИзтриване
 2. Спикери, микери:)
  Не им е лесно и на тея.

  ОтговорИзтриване
 3. Това става вече масово. Онзи ден в университета чакаме един преподавател, минава една колежка и вика: "Що не му колнете (call)? Веднъж по телевизията засякох Music Idol и Фънки казваше: "...или трябва да има голям талант, или трябва да е абсолютен фрийк"... Ако и аз трябва да се изразя по този начин, ще кажа, че това си е тренд!

  ОтговорИзтриване
 4. Е, ти пък...
  Хората правят нюзпейпъри, а ти за едни спикери.

  ОтговорИзтриване
 5. Основната функция на речта е комуникацията. Щом сте разбрали какво са казали/написали, значи всичко е наред. :)

  ОтговорИзтриване
 6. Не ми харесва, че толкова много хора така либерално и с лека ръка оправдават подобни заменки.

  ОтговорИзтриване
 7. Различни юзъри различни мнения :D

  ОтговорИзтриване
 8. Наистина като се набива на очи, звучи смешно. Иначе ако пасва по-добре едва ли ще прави такова впечатление. Аз също не одобрявам използването на чуждици, когато не е уместно, както в случая.

  ОтговорИзтриване
 9. Използването на чуждици е признак на нисък интелект и най-вече на ниска (езикова) култура. Мнозина го правят като отчаен опит за оригиналност, а то е всичко друго, но не и това.

  Ако имах власт, бих прокарал закон, който да налага огромни глоби на средствата за масова информация, които ни заливат с грозни думи като "превенция", "презентация", горепосочените и много други, след като имаме чудесни благозвучни български такива. Парите от глобите бих ги вложил в развитието българската култура.

  Заемките са нещо различно, но тук не става въпрос за думи, които нямат съотвесвие в нашия език. Ако на някой му е беден речникът, тогава нека потърси думата в българо-англиийкия речник преди да направи поредната постъпка срещу българщината.

  Нека да пазим нашия език чист и красив!

  ОтговорИзтриване

Моля, използвайте кирилица за да коментирате.